Divadlo Commedia má za sebou dve premiéry hry Skrotenie zlej ženy

25.03.2013 Poprad

Poprad 25. marca (TASR) – Amatérske divadlo Commedia z Popradu v týchto dňoch uviedlo svoju novú hru. Prvé dve premiéry predstavenia od Wiliama Shakespeara Skrotenie zlej ženy sa uskutočnili v divadle v Spišskej Sobote počas uplynulého víkendu (23. a 24. 3.). „Nazdávam sa, že spĺňame všetky podmienky pre inscenovanie tejto skvelej Shakespearovej komédie. Po dráme Neprebudený, ktorá nás vyniesla na amatérsky Olymp do Monaka som chcel urobiť komédiu, ale nevedel som akú,“ uviedol pre TASR režisér predstavenia Vladimír Benko.
Po naštudovaní tohto titulu v Sabinove, kde hosťoval ako režisér zistil, že v Poprade majú skvelý herecký potenciál pre túto hru. „Ale predovšetkým, že máme v súbore skvelú Katarínu. A tak dostala Veronika Žoldáková veľký priestor nielen na vytvorenie hlavnej postavy, ale aj ďalšej postavy herečky, ktorá je akýmsi kontrapunktom Kataríny,“ dodáva Benko. Sám bol zvedavý ako príjmu diváci túto nezvyklú režijnú koncepciu, pretože nejde len o akúsi kočovnícku zábavu, ako ju uvádzajú divadlá vyše 400 rokov po celom svete. „Práve naopak. Konfrontácia divadelnej Kataríny a súčasnej ženy - herečky je čosi, čo sa len tak nevidí na javiskách v týchto končinách,“ vysvetľuje Benko.
Je nepísaným pravidlom v popradskom súbore, že najväčší dôraz sa kladie na hereckú zložku. Tak je to aj v tejto inscenácii. „Obrovské nasadenie a tempo účinkujúcich strhlo všetkých divákov a vytvorila sa krásna atmosféra. Potlesky na otvorenej scéne a ďakovanie nemalo konca kraja. Jednoducho dobrý pocit sa dostavil,“ zhodnotil prvé premiéry Benko. Skrotenie zlej ženy je podľa neho jednoznačne nadčasová hra, kde Shakespeare ako starý lekárnik ponúka na medicínskych váhach lásku, vzťahy medzi mužom a ženou, živočíšnosť i príťažlivosť, ale na druhej strane aj surovosť, hrubosť, grobianstvo a honbu za majetkom, ktorý sa v tomto prípade rozhodol získať Petrucio v podaní Dušana Kubaňa za každú cenu.
Okrem Žoldákovej a Kubaňa sa v hre predstavia aj Michal Novák ako Hortenzio a Natanel a Vlado Benko ako Baptista a Filip. Úpravu, scény, kostýmy a réžiu mal na starosti taktiež Vlado Benko. Predstavenie herci skúšali viac ako dva mesiace a túto Shekespearovu hru budú môcť v podarí divadla Commedia vidieť diváci po celom Slovensku.
Divadlo Commedia Poprad bolo založené v októbri 1968 a svojou systematickou činnosťou sa zaradilo k najúspešnejším kolektívom na Slovensku. Každý rok sa tomuto súboru darí naštudovať jednu hru.
 

Vyberte región